www.dersmanyagi.forummum.net
Sitemize HOŞ GELDİNİZ.

Paylaşımlardan Sınırsız Yararlanmak İçin LÜTFEN Üye olunuz.
www.dersmanyagi.forummum.net
Sitemize HOŞ GELDİNİZ.

Paylaşımlardan Sınırsız Yararlanmak İçin LÜTFEN Üye olunuz.
www.dersmanyagi.forummum.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

www.dersmanyagi.forummum.net

Eğitim Sitesi ve Destek Formu
 
AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
En son konular
» Bugun Canınız Ne Yapmak İstiyor ???
EXCEL 2000 Icon_minitimePaz Haz. 19, 2011 3:10 pm tarafından lagueerra

»  Son harften Şehir Veya Ülke Bulalım
EXCEL 2000 Icon_minitimePaz Haz. 19, 2011 3:08 pm tarafından lagueerra

» Son harften futbol takımı
EXCEL 2000 Icon_minitimePaz Haz. 19, 2011 3:05 pm tarafından lagueerra

» Komik KarikatüR
EXCEL 2000 Icon_minitimePtsi Kas. 22, 2010 10:31 am tarafından lagueerra

» İNGİZLİCE kelime türetip Kelime Hazinemizi geliştirelim
EXCEL 2000 Icon_minitimePtsi Kas. 22, 2010 10:21 am tarafından lagueerra

» BASİT USULE TABİ
EXCEL 2000 Icon_minitimePerş. Ekim 28, 2010 1:30 pm tarafından sessizzlik

» SAHTE BELGE VE MUHTEVİYATI
EXCEL 2000 Icon_minitimePerş. Ekim 28, 2010 1:22 pm tarafından sessizzlik

» Naylon Fatura Nasıl Anlaşılır?
EXCEL 2000 Icon_minitimePerş. Ekim 28, 2010 1:08 pm tarafından sessizzlik

» 457 Adet Muhteşem Söz
EXCEL 2000 Icon_minitimeÇarş. Ekim 27, 2010 10:09 am tarafından sessizzlik


Zirve100 Toplist
Öğrencilerimizin Yorumu

PageRank

 

 EXCEL 2000

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
lagueerra
Yönetici
Yönetici
lagueerra


Mesaj Sayısı : 256
Points : 392
Reputation : 1
Kayıt tarihi : 18/07/09
Yaş : 26
Nerden : izmir

EXCEL 2000 Empty
MesajKonu: EXCEL 2000   EXCEL 2000 Icon_minitimePaz Ağus. 02, 2009 7:23 pm

Microsoft Excel Microsoft uygulamalarının içinde olduğu Office 2000 paket programlarından birisidir. Office program paketinin her birisinin kendine has özellikleri bulunmaktadır.
1-Microsoft WORD rapor, kitap, brosür, dergi, tez gibi yazım işlemlerinin yapıldığı güzel ve kullanışlı bir kelime işlem programıdır.
2- Microsoft EXCEL ise tam bir hesap tablosu özelliği taşır. Yani Bu tabo üzerinde yazmış olduğunuz rakamlar, kelimeler ve tarih gibi bir takım veriler üzerinde, işinize uygun olarak dilediğiniz gibi matematiksel işlemler yapıp, grafikler çizip, işlerinizi daha kolay yapabilirsiniz. Kısaca özetlemek gerekirse EXCEL bir hesap tablosu özelleği taşır.
3-Microsoft POWER POINT ise Visual yani görsel bir programdır. Konferanslar, veya buna benzer uygulamalar için sunular hazırlamak için kullanılır. Hareketli görüntüler ve yazılar hazırlamak mümkündür.
Microsoft EXCEL Programını Başlatma
Microsoft EXCEL programını başlatmak için, Windowsun araç çubuğundaki Microsoft Excel tıklanır.

Excel Penceresini inceleyecek olursak, ilk olarak göze çarpan küçük kutucuklar şeklinde olan bölümlerdir. Bunlar EXCEL in esas gücünü ve özelliğini oluşturan bölümdür. Bunun dışında menu çubuğu ve en çok kullanılan çubuklardan standart ve biçimlendirme araç çubuğu yer almaktadır. Bir farklılık ise formül çubuğudur. Hücre içlerindeki formülleri görüp değiştirmeye yarayan bu çubuk ile gerekli olan formüller yazılarak , belli kurallar dahilinde aritmetik veya mantık işlemleri yapılabilir. Hücre kavramına değinmek gerekirse; EXCEL da her bir kutucuğu yani hücreyi diğer hücrelerden ayırmak için , her bir hücreye isimler verilmiştir. Bu isimlendirme bir santranç tahtasının isimlendirmesine çok benzer. Satırlar “1,2,3,....65536” arasında değişen rakamlar ile ifade edilirken, her bir sütun “A, B, C,...IU,IV” ye kadar giden harfler ile isimlendirilmiştir. Dolayısıyla tablodaki herhangi bir hücreyle işlem yaparken bu numara ve harfleri kullanmak zorundayız. Örnek vermek gerekirse, Sağ taraftaki EXCEL tablosundaki “*” işareti olan hücrenin adresi “C2” olacaktır. Dolayısıyla işlem yaparken bu hücrenin içinde ne olduğundan daha çok bu adres önem taşır. Hücrenin hangi satır veya sutuna geldiğini öğrenmek o hücrenin adresini öğrenmektir.
EXCEL Tablosu Bileşenleri
Aşağıdaki tabloda EXCEL in çevre bileşenleri görülmektedir.

EXCEL tablosunda işlem yapabilmek için hücre adreslerinin bilinmesi gereklidir. Bir toplama işleminin yapılabilmesin için örnek verirsek.
Yandaki EXCEL tablosunda basit bir toplama işlemi görülmektedir. A2 hücresinde bululan Sayı1 ile B2 hücresinde bulunan Sayı2 nin toplanması amaçlanmaktadır. Bu amaçla C2 hücresine yazılan “=A2+B2” işlemi iki sayıyı taplayarak C2 hücresine yazacaktır. Buda gösteriyorki işlem yapılacak olan hücrelerin adresleri ve yapılacak olan temel aritmetik işlemler yöntemlerle tablo üzerinde işlemler yapmak mümkün. Buna bağlı olarak bir öğrencinin vize ve final notlarını hesaplayan bir Excel tablosu oluşturalım.

Formüllerdeki hesaplama işleçleri
İşleçler, bir formülün öğeleri üzerinde yapmak istediğiniz hesaplama türünü belirtir. Microsoft Excel, dört farklı hesaplama işleci türü içerir: aritmetik, karşılaştırma, metin ve başvuru. Aritmetik işleçler, toplama, çıkarma veya çarpma gibi temel matematiksel işlemleri yapar; sayıları birleştirir ve sayısal sonuçlar verir.
Aritmetik işleç Anlamı Örnek
+ (artı imi) Toplama 3+3
– (eksi imi) Çıkarma 3–1
* (yıldız imi) Çarpma 3*3
/ (ileri eğri çizgi) Bölme 3/3
% (Yüzde imi) Yüzde % 20
^ Üs 3^2 (3*3'le aynıdır)
Karşılaştırma işleçleri, iki değeri karşılaştırır, sonra DOĞRU veya YANLIŞ mantıksal değerini verir.
Karşılaştırma işleci Anlamı Örnek
= (eşit imi) Eşittir A1=B1
> (büyük imi) Büyüktür A1>B1
< (küçük imi) Küçüktür A1>= (büyük veya eşit imi) Büyük veya eşittir A1>=B1
<= (küçük veya eşit imi) Küçük veya eşittir A1<=B1
<> (eşit değildir imi) Eşit değildir A1<>B1
"&" metin işleci, iki veya daha fazla metin değerini birleştirerek tek bir metin parçası verir.
: (iki nokta üst üste) İki başvuru arasındaki bütün hücrelere, bu iki başvuruyu da içermek üzere, bir başvuru veren aralık işleci B5:B15
; (noktalı virgül) Çok sayıda başvuruyu, tek bir başvuruda birleştiren birleşme işleci TOPLA(B5:B15;D5:D15)
(tek boşluk) İki başvurudaki ortak hücrelere bir başvuru veren kesişme işleciTOPLA(B5:B15 A7:D7)çBu örnekte, B7 hücresi, her iki aralıkta ortaktır.
Sayı girme ipuçları
Hücreye girdiğiniz sayılar değişmez değerlerdir. Microsoft Excel'de bir sayı yalnızca aşağıdaki karakterleri içerebilir: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 + - ( ) , / $ % . E e
Microsoft Excel, baştaki artı işaretlerini (+) gözardı eder ve tek bir noktayı tamsayı olarak düşünür. Sayıların ve sayısal olmayan karakterlerin diğer bütün bileşimleri metin olarak düşünülür. Sayı olarak tanınan karakterler, Denetim Masası'nın Bölgesel Ayarları'nda seçtiğiniz seçeneklere bağlıdır.
Bir kesrin tarih olarak girilmesini önlemek için kesirlerin önüne 0 (sıfır) koyun; örneğin, 0 1/2 yazın.
Negatif sayıların önüne eksi işareti (-) koyun veya sayıları ayraç içine ( ) yerleştirin.
Bir hücredeki bütün sayılar sağa hizalanır. Hizalamayı değiştirmek için hücreleri seçin. Biçim menüsünden Hücreler'i tıklatın, Hizalama sekmesini tıklatın, sonra istediğiniz seçenekleri seçin.
Bir hücreye uygulanan sayı biçimi, Microsoft Excel'in çalışma sayfasında sayıyı görüntüleme şeklini belirler. Sayıyı Genel sayı biçimi olan bir hücreye yazarsanız, Microsoft Excel farklı bir sayı biçimi uygulayabilir. Örneğin, $14.73 yazarsanız, Microsoft Excel para birimi biçimi uygular. Sayı biçimini değiştirmek için, sayıları içeren hücreleri seçin. Biçim menüsünden Hücreler'i tıklatın ve Sayı sekmesini tıklatın, sonra bir kategori ve biçim seçin.
Varsayılan Genel sayı biçimi olan hücrelerde, Microsoft Excel sayıları tamsayı olarak (789), tamsayı kesirleri olarak (7.89),veya sayı hücrenin boyundan daha büyükse bilimsel simgeleme ile (7.89E+08) görüntüler.Genel biçimi, ondalık noktası ve "E" ve "+" gibi karakterleri de içermek üzere en fazla 11 basamak görüntüler. Daha fazla basamağı olan sayıları kullanmak için yerleşik bilimsel sayı biçimi (üstel simgeleme veya özel bir sayı biçimi) uygulayabilirsiniz.
Görüntülenen basamak sayısına bakmaksızın Microsoft Excel sayıları en fazla 15 basamak duyarlıkla depolar. Sayının 15'ten fazla anlamlı basamağı varsa Microsoft Excel fazla basamakları sıfıra (0) dönüştürür.
Microsoft Excel, sayı içeren hücrelere metin biçimi uygulamak için Hücreler komutunu kullansanız da, sayıları, sayısal veriler olarak depolar. Microsoft Excel'in sayıları metin gibi parça numaraları olarak algılamasını sağlamak için, ilk önce boş hücrelere Metin biçimi uygulayın. Sonra sayıları yazın. Sayıları zaten girdiyseniz, hücrelere Metin biçimi uygulayın. Her bir hücreyi tıklatın, F2 tuşuna basın, sonra verileri yeniden girmek için ENTER tuşuna basın.
Veri olarak verilen Adı ve Soyadı, Numarası, Bölümü, Yanında Tablo içerisinde hesaplamada kullanılacak olan Vize ve Final notlarıda bulunmaktadır. Not hesaplan ması için yapılması gereken
Vize ve final notlarının bulunduğu hücrelerin adresleri kullanılarak Not hesaplamasının gerçekleştirilmesidir. F2 hücresine yazılan formülde, “=D2*0,4+E2*0,6” formülü ile yapılan
D2 hücresinden vize notu alarak bu değeri 0,4 ile çarp ve daha sonra E2 hücresinden final notunu alarak 0,6 katsayısı ile çarparak topla ve F2 hücresine sonucu yaz denilmektedir.
Mantıksal İşlevler
Belirlediğiniz koşulun sonucu DOĞRU ise bir değeri, YANLIŞ ise başka bir değeri verir.
Değerler ve formüller üzerinde koşula bağlı testler yapmak için EĞER işlevini kullanın.
Sözdizimi 1
Mantıksal_kontrol DOĞRU ya da YANLIŞ olarak değerlendirilebilecek herhangi bir değer ya da ifadedir. Eğer_doğruysa_değer mantıksal_kontrol DOĞRU ise verilen değerdir. Mantıksal_kontrol DOĞRU ise ve eğer_doğruysa_değer belirtilmemişse, DOĞRU verilir. Eğer_doğruysa_değer başka bir formül olabilir. Eğer_yanlışsa_değer mantıksal_kontrol YANLIŞ ise verilen değerdir. Mantıksal_kontrol YANLIŞ ise ve eğer_yanlışsa_değer belirtilmemişse, YANLIŞ verilir. Eğer_yanlışsa_değer başka bir formül olabilir.
Uyarılar
Daha ayrıntılı testler oluşturmak için, eğer_doğruysa_değer ve eğer_yanlışsa_değer bağımsız değişkenleri olarak en fazla yedi EĞER işlevi içiçe kullanılabilir. Aşağıdaki son örneğe bakın.
Eğer_doğruysa_değer ve eğer_yanlışsa_değer bağımsız değişkenleri değerlendirildiğinde, EĞER işlevi, bu cümlelerin verdiği değeri verir.
EĞER işlevinin bağımsız değişkenlerinde dizi olanlar varsa, EĞER cümlesi işlediğinde dizinin her öğesi değerlendirilir. Eğer_doğruysa_değer ve eğer_yanlışsa_değer bağımsız değişkenlerinden bazıları harekete yönelik işlevler ise, tüm işlemler yapılır.
Örnekler
Aşağıdaki örnekte, A10 hücresindeki değer 100 ve mantıksal_kontrol DOĞRU ise B5:B15 aralığındaki toplam değer hesaplanır. Aksi takdirde, mantıksal_kontrol YANLIŞ ise, EĞER işlevini içeren hücrenin temizlenmesine neden olan boş metin ("") döndürür.
EĞER(A10=100,TOPLA(B5:B15),"")
Bir gider işlem tablosunun, B2:B4'te Ocak, Şubat ve Mart için şu veriyi içerdiğini varsayalım: 1500, 500, 500. C2:C4 aynı dönemler için "Tahmini Giderler"i içeriyor: 900, 900, 925.
Belirli bir ayda bütçe dışına çıkıp çıkmadığınızı kontrol etmek için, aşağıdaki formüllerle bir ileti için metin hazırlayarak bir formül yazabilirsiniz:
EĞER(B2>C2;"Bütçeyi aşıyor";"Bütçenin altında") eşittir "Bütçeyi aşıyor"
EĞER(B3>C3;"Bütçeyi aşıyor";"Bütçenin altında") eşittir "Bütçenin altında"
Sayılara OrtalamaDeğer adıyla başvuruda bulunulan harf dereceleri atamak istediğinizi varsayalım. Aşağıdaki tabloya bakın .
OrtalamaDeğer Sonuç
89'dan büyük A , 80 ile 89 arası B, 70 ile 79 arası C, 60 ile 69 arası D, 60'dan küçük F
Aşağıdaki içiçe EĞER işlevini kullanabilirsiniz:
EĞER(OrtalamaDeğer>89;"A";EĞER(OrtalamaDeğer>79;"B";
EĞER(OrtalamaDeğer>69;"C";EĞER(OrtalamaDeğer>59;"D";"F"))))
Yukarıdaki örnekte, ikinci EĞER cümlesi aynı zamanda ilk EĞER cümlesinin eğer_yanlışsa_değer bağımsız değişkenidir. Aynı şekilde, üçüncü EĞER cümlesi, ikinci EĞER cümlesinin eğer_yanlışsa_değer bağımsız değişkenidir. Örneğin, ilk mantıksal_kontrol (Ortalama>89) DOĞRU'ysa, "A" verilir. İlk mantıksal_kontrol YANLIŞ'sa ikinci EĞER cümlesi değerlendirilir ve böyle devam eder.
VE İşlevsel Bağlacı
Tüm bağımsız değişkenleri DOĞRU'ysa DOĞRU'yu verir; Bir ya da daha fazla bağımsız değişkeni YANLIŞ'sa YANLIŞ'ı verir.
Sözdizimi VE(mantıksal1;mantıksal2; ...)
Mantıksal1;mantıksal2;... DOĞRU ya da YANLIŞ olabilen, test çevirmek istediğiniz 1 ile 30 arası koşuldur.
Bağımsız değişkenler, DOĞRU veya YANLIŞ gibi mantıksal değerler oluşturmalı veya mantıksal değerler içeren diziler veya başvurular olmalıdır.
Bir dizi ya da başvuru bağımsız değişkeni metin ya da boş hücreler içeriyorsa, bu değerler gözardı edilir.
Belirlenen aralık hiçbir mantıksal değer içermiyorsa, VE işlevi #DEĞER! hata değerini verir.
Örnekler
VE(DOĞRU; DOĞRU) eşittir DOĞRU
VE(DOĞRU; YANLIŞ) eşittir YANLIŞ
VE(2+2=4; 2+3=5) eşittir DOĞRU
B1:B3 DOĞRU, YANLIŞ ve DOĞRU değerlerini içeriyorsa:
VE(B1:B3) eşittir YANLIŞ
B4 1 ile 100 arasında bir sayı içeriyorsa:
VE(1Tam olarak 1 ile 100 arasında bir sayı içeriyorsa B4'ü görüntülemek, böyle bir sayı içermiyorsa bir ileti görüntülemek istediğinizi varsayalım. B4, 104'ü içeriyorsa:
EĞER(VE(1B4 50'yi içeriyorsa:
EĞER(VE(1
_________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
EXCEL 2000
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Microsoft Excel XP
» WORD 2000 :)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
www.dersmanyagi.forummum.net :: 1.Sınıf Açık Öğretim Dersleri :: Temel Bilgi Ve Teknoloji-
Buraya geçin: