Microsoft Word programı gelişmiş bir kelime işlemcidir. Bu programda doküman, tez, kitap hazırlamak için gerekli tüm işlevleri bulabilirsiniz. Word’de hazırlanan belgeler bilgisayara “doc” uzantısı ile kaydedilirler. Word programı aynı anda birden fazla belge ile çalışmanıza olanak sağlar.
Microsoft Word çalıştırıldığında karşımıza yukarıdaki ekran görüntüsü gelir.
Standart araç çubuğu, sık kullanılan menü komutlarını kullanmamızı sağlayacak düğmelerden oluşur.
Biçimlendirme araç çubuğu, metinleri biçimlendirirken en sık kullandığımız komutları sağlayacak düğmelerden oluşur.
Yatay ve dikey cetvel, sayfa genişliğini, içinde bulunduğumuz paragrafın sol ve sağ sınırlarını, o paragrafta geçerli olan sekmeleri ve girintileri rahatça izlememizi ve değiştirmemizi sağlar.
Yatay ve dikey kaydırma çubukları sayfaları üzerinde hareket etmemizi sağlar.
Durum çubuğu, o anda bulunulan konum, seçilen nesne, yapılan işlem vb. hakkında bilgi vermektir.
Microsoft Word‘de varsayılan sayfa yapısı olarak, A4 ebatlarındaki bir kağıdı dikey olarak kullanır. Bu kağıdın alt-üst-sağ-sol taraflarında 2,5 cm‘lik bir boşluk vardır. Bu boşluklar ve kağıt boyutları istenildiği takdirde değiştirilebilir.
Microsoft Word ile yazı yazarken dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır.
1. Word ile çalışırken ancak yeni bir paragrafa geçmek için enter tuşu kullanılır. Bir satır dolduğunda alt satıra geçmek için kesinlikle enter tuşunu kullanmayın. Word satırın dolduğunu kendisi anlar ve yeni bir alt satıra otamatik olarak geçer.
2. Karakter arasında birden fazla boşluk bırakmak için boşluk tuşu kullanmayın. Bunun yerine tab tuşunu kullanın.
3. Klavyeden bir tuşa bastığımızda karakter, imlecin bulunduğu yerde çıkar.
4. Belge içerisinde herhangibir yerde düzenleme yapmak için imleci istediğimiz yere getirmeliyiz. Bu işlemi yapmak için mouse’u kullanabileceğimiz gibi klavyedeki yön tuşlarını, home, end, page up ve page down tuşlarını kullanırız. Bu tuşlar ile beraber control tuşuda kullanılabilir.
5. Noktalama işaretlerinden sonra bir karakter boşluk bırakmaya dikkat edilmelidir.
6. Daha önceden yazılmış herhangi bir metinin biçimini değiştirmek için kesinlikle o metin seçilmeli ve daha sonra değiştirme işlemi yapılmalıdır.
Belgeleri Kaydetmek
Microsoft Word’de hazırladığımız belgelere ileride ulaşabilimek ve kalıcı olarak bilgisayarımızda saklamak için Dosya-Kaydet (File-Save) komutu verilir. Bu komutu ilk kez verdiğimizde karşımıza yukarıdaki pencere gelir. Kayıt Yeri (Save In) adlı kutucukla belgemizi kaydetmek istediğimiz sürücü veya klasörü seçeriz. Dosya Adı (File Name) adlı kutucuğa belgemize vermek istediğimiz ismi gireriz. Eğer istersek Kayıt Türü (File Type) adlı kutucukla belgemizin farklı bir türde kaydedilmesini sağlayabiliriz. Microsoft Word’un varsayılan seçeneği Word Belgesi’dir. Bir dosya bir kez kaydediltikden sonra yani bir belgeye bir isim atandıktan sonra tekrar kaydet komutunu verdiğimizde bu pencere tekrar karşımıza çıkmaz, bundan sonra vereceğimiz kaydet komutu ile varolan dosyanın üzerine otamatik kayıt yapılır.
Belgeler kaydedilirken eğer istenirse kayıt penceresinde bulunan Seçenekler (Options) adlı düğmeciğe tıklayarak belgeye şifre verilebilir.
Daha önceden bir isim verilerek bilgisayarımıza kaydedilmiş olan bir belgeyi yeni bir isimle kaydetmek için Dosya-Farklı Kaydet (File-Save As) komutu verilir. Belge yeni bir isimle kaydedilirken eski belge zarar görmez.
Kayıtlı Belgeleri Açmak
Daha önceden bir isim verilerek bilgisayara kaydedilmiş belgeleri açmak için yapılan bu işlem Dosya-Aç (File-Open) menüsü ile gerçekleştirilir. Bu komut verildikten sonra karşımıza gelen yukarıdaki pencerede Bak (Look In) adlı kutucukdan belgenin kayıtlı olduğu sürücü veya klasör seçilir. Bu işlemden sonra aşağıdaki listede seçili olan sürücü veya klasör içerisinde bulunan dosyaların listesi gelir. Buradan uygun olan dosya seçilerek Aç (Open) düğmeciğine basılır.
Belgeleri açmanın bir diğer yolu ise Word’de çalışılan en son 4 (dört) dosyanın adı Dosya (File) menüsünün altında gösterilir. Eğer burada istediğimiz dosya adı var ise buna tıklayarak belgeyi açabiliriz.
Yeni Bir Belge Açmak
Word’de yeni bir çalışma yapmak için yeni temiz bir sayfaya ihtiyaç duyarız. Yeni bir sayfa açmak için Dosya-Yeni (File-New) komutu verilir, gelen pencerede Boş Belge (Blank Document) seçilerek yeni bir belge açılabilir. Eğer istersek Word’de bulunan hazır şablonlardan birini seçerek isteğimize uygun bir belge açabiliriz. Bu sayede varolan hazır bir sayfa üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak belgemizi düzenleyebiliriz.
Belgeleri Kapatmak
Bir belge ile işimiz bittiğinde o belgeyi kapatmalıyız. Word’de aktif olan belgeyi kapatmak için Dosya-Kapat (File-Close) komutunu veririz. Eğer kapatılan belge içerisinde kaydedilmemiş bir değişiklik var ise Microasoft Word bir mesaj penceresi ile bizi uyarır ve değişiklikleri kaydetmek isteyip istemediğimizi sorar. Bu soruya Evet (Yes) veya Hayır (No) yanıtı vererek belgeyi kaydederek veya kaydetmeden kapatabiliriz. Eğer İptal (Cancel) düğmesine basarsak kapatma işlemini iptal ederiz.
Birden Fazla Belge ile Çalışmak
Microsoft Word birden fazla belge ile çalışmamıza izin verir. Aynı anda birçok belge açabiliriz. İstediğimiz belge ile çalışabilmek için Pencere (Windows) menüsüne tıklarız. Bu menü açıldığında açık olan belgelerin bir listesini verir. Çalışmak istediğimiz belgeyi seçerek tıklayabiliriz.
Pencere-Yeni Pencere (Window-New Window) komutu verilerek aktif belgeye ait sanal bir pencere oluşturulabilir. Pencere-Tümünü Yerleştir (Window-Arange All) komutu verilerek de açık olan ve oluşturulan sanal pencerelerin hepsinin ekranda aynı anda görüntülenmesi sağlanabilir.
Belgeleri Yazdırmak
Microsoft Word’de hazırladığımız belgelerimizi yazıcıdan çıkartabiliriz. Bir belgeyi yazdırırken Microsoft Word bize bu işlemi daha rahat ve esnek bir şekilde yapabilmemiz için bazı seçenekler sunmuştur.
Sayfa Yapısını Ayarlamak
Dosya-Sayfa Yapısı (File-Page Setup) menüsü aracılığı ile Microsoft Word’de çalıştığımız belgenin sayfa yapısını ayarlayabiliriz. Karşımıza gelen penceredeki seçenekleri kullanarak belgemizin istediğimiz ebatlardaki bir sayfaya çıkmasını sağlayabilir, yazıcıdan çıkacak sayfanın sağ-sol, alt-üst kısımlarında ne kadar boşluk bırakılacağını, belgenin sayfaya yatay mı yoksa dikey mi çıkacağını belirleyebiliriz.
1. Kenar Boşlukları (Margins) sekmesi aracılığı ,ile kağıdın alt-üst-sağ-sol boşluklarının değiştirilmesi, cilt payının ayarlanması ve alt/üst bilgi için ayrılan boşlukların değiştirilmesi ayarlanabilir.
2. Kağıt Boyutu (Paper Size) sekmesi ile kağıdın yüksekliği ve genişliği istenildiği gibi ayarlanabilir. Ayrıca kağıdın yatay veya dikey olarak ayarlanması sağlanır. Uygula kısmında Tüm Belgeye veya Bu Noktadan İleriye seçeneklerini seçerek değişikliğin uygulanacağı alanı belirleyebiliriz.
Baskı Önizleme
Dosya-Baskı Önizleme (File-Print Preview) komutu ile hazırladığımız belgenin yazıcıdan nasıl çıkacağını görebiliriz.
Yazdır
Dosya-Yazdır (File-Print) komutu ile hazırladığımız belgeyi yazıcıdan çıkartabiliriz Gelen pencerede belgenin hangi yazıcıdan çıkacağı, kaç kopya çıkartılacağı, ve hangi sayfaların çıkartılacağı belirlenir.