www.dersmanyagi.forummum.net
Sitemize HOŞ GELDİNİZ.

Paylaşımlardan Sınırsız Yararlanmak İçin LÜTFEN Üye olunuz.
Sitemize HOŞ GELDİNİZ.

Paylaşımlardan Sınırsız Yararlanmak İçin LÜTFEN Üye olunuz.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Eğitim Sitesi ve Destek Formu

AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Arama

Sonuç :

Rechercher çıkıntı araştırma
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
En son konular
» Bugun Canınız Ne Yapmak İstiyor ???
AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri Icon_minitimePaz Haz. 19, 2011 3:10 pm tarafından lagueerra

»  Son harften Şehir Veya Ülke Bulalım
AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri Icon_minitimePaz Haz. 19, 2011 3:08 pm tarafından lagueerra

» Son harften futbol takımı
AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri Icon_minitimePaz Haz. 19, 2011 3:05 pm tarafından lagueerra

» Komik KarikatüR
AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri Icon_minitimePtsi Kas. 22, 2010 10:31 am tarafından lagueerra

» İNGİZLİCE kelime türetip Kelime Hazinemizi geliştirelim
AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri Icon_minitimePtsi Kas. 22, 2010 10:21 am tarafından lagueerra

» BASİT USULE TABİ
AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri Icon_minitimePerş. Ekim 28, 2010 1:30 pm tarafından sessizzlik

» SAHTE BELGE VE MUHTEVİYATI
AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri Icon_minitimePerş. Ekim 28, 2010 1:22 pm tarafından sessizzlik

» Naylon Fatura Nasıl Anlaşılır?
AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri Icon_minitimePerş. Ekim 28, 2010 1:08 pm tarafından sessizzlik

» 457 Adet Muhteşem Söz
AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri Icon_minitimeÇarş. Ekim 27, 2010 10:09 am tarafından sessizzlik

Zirve100 Toplist
Öğrencilerimizin Yorumu

PageRank

AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri

YazarMesaj
lagueerra
Yönetici
Yönetici
lagueerra

AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri Empty
MesajKonu: AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri   AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri Icon_minitimePaz Ağus. 02, 2009 7:12 pm

AS/400 IBM tarafından geliştirilen çok kullanıcılı sisteme uygun genel amaçlı bir bilgisayar sistemidir. AS/400 aşağıdaki özellikleri bünyesinde barındırır:

1. High Level Of Integration
2. Object Orientation
3. Relational And Integrated Database
4. Data And Program Independence
5. Single - Level Storage
6. SAA Conformance
7. Client\Server Tecnology
8. Domino Groupware Enabling

High Level Of Integration

Diğer işletim sistemlerinden farklı olarak AS/400 işletim sistemi veri tabanlarını ve uygulama geliştirme araçlarını bir arada bulundurur. Bu özelliğin getirdiği bir avantaj olarak makinenin tamamen çalıştırılabilmesi için gerekli olan maliyet azaltılır. Sadece donanıma ve işletim sistemine masrafta bulunulur. Diğer bir önemli husus da bütün sistem fonksiyonlarının bir arada toplanarak kullanıcı için tek bir arayüz oluşturulmasıdır. Ayrıca diğer sistemlerde olduğu üzere her bir program için ayrı bir teknik destek gerekmez. Bütün programlar işletim sistemine gömüldüğünden tek bir teknik destek yeterli olur.

Object Orientation

AS/400’den farklı olarak diğer sistemlerinde sadece compile edilmiş (derlenmiş) programlar nesne olarak algılanır. Oysa AS/400’de nerdeyse her şey bir nesne olarak ele alınır. Bütün bu nesnelerin kendine has özellikleri ve amaçları vardır. Nesneler birbirlerinden isim ve tiplerine göre farklılık gösterirler. Nesnelere örnek olarak programlar; dosyalar, kütüphaneler, komutlar, kullanıcı profilleri, dizinler, mesaj kuyrukları olarak gösterilebilir. AS/400 nesne yöneticisi nesneleri gerekli gruplara ayırmada ve her nesneye gerekli tip tanımlamalarında görev alır. Nesneye dayalı mimari, kullanıcılara fonksiyonları ve sistemi kullanmada esneklik sağlar.

Relational And Integrated Database

DB2/400 isimli AS/400 veritabanı, sisteme bağlı bir veritabanıdır. Satın almaya ve kurmaya gereksinim duyulmadan işletim sistemiyle direkt olarak gelir. Bu üstün yeteneklerde donatılmış DB2/400 ilişkisel veri tabanının en büyük özelliği de donanımla tam anlamıyla entegre çalışmasıdır. DB2/400 ile veri tanımları ve yapılar standartlaştırılmış, otomatik veri yönetimi ve işletimi ile üretim arttırılmıştır. Bu da sistemin çalışmasını kolaylaştırmaktadır. Dünya üzerinde 500.000’in üzerinde DB2/400 kurulusu vardır.

Data And Program Independence

Geleneksel sistemlerde programlar, sistemde depo edilmiş veriler ile sıkı bir ilişki içerisindedir. Eğer bir veri değişmiş ise o veriyi kullanan bütün programlar tekrardan değiştirilmeli ve compile edilmelidir (derlenmelidir). AS/400’de veri tanımları programlardan ayrılmıştır. Programlar, bilgilere global olarak eriştiğinden bilginin her değişiminde programın da tekrardan compile edilmesine gerek kalmaz. Program direkt olarak dosyadan yeni verilere erişebilir.

Single Level Of Storage

AS/400, makinedeki bütün kapasite elemanlarını birleştirerek homojen ve sanal olan bir bellek oluşturur. Bunun yanında, AS/400 nesneler için tek bir adres boşluğu oluşturur. Diğer sanal kapasiteler ise sistemin oluşturduğu adres boşluklarını ayırmak ve programlar ile verilere farklı prosedürler uygulamak zorundadırlar.

Systems Application Architecture (SAA)

Systems Application Architecture (SAA) IBM’in ana bilgisayar sistemlerinin, varolan uygulamalarının gelişimini sağlamak için açık iletişim mimarisini desteklemek amacıyla IBM tarafından piyasa sürülmüştür. SAA bu amaçla çeşitli software ve açık entegre bilgi sistemlerinin kurulmasına kılavuzluk eden protokolleri kullanır. SAA’nin üç önemli elemanı bulunmaktadır:

1-Common Communications Support (CCS): Bilgisayar sistemleri arasında bağlantı ve iletişim kurma amacıyla kullanılan bir dizi standart.
2-Common Programming Interface (CPI): SAA uygulamalarını kurmak için geliştiriciler tarafından kullanılan dilleri tanıtır.
3-Common User Access(CUA): Kullanıcı ile uygulamalar arasındaki etkileşimi sağlayan ekran standartlarıdır.

AS/400, SAA’ı tamamen destekler. Dikey, yatay büyümeyi belirginleştirir ve bu sayede clientlerin uygulama programlarına olan yatırımlarını arttırır.

Client/Server Technology

Client/Server teknolojisi bilgisayar endüstrisi içinde son yıllarda büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Farklı platformlardaki bilgisayarların birbirlerine bağlanmasında yeni bir konsept ve teknoloji ortaya koymuştur. Client/server çevresinde bir yada birden fazla bilgisayar server olarak çalışır ve sonuç olarak client sisteme istenen destek sağlanır. Bu servisler veri döngüsü ve güncellemelerin işletimini, veri işlenmesini, dağımı yapılan verilerin kontrolünü kapsar.

Client/server işletimi, serverların işlem gücü ve karmaşık veritabanı ile client bilgisayarlar ve grafiksel kullanıcı arayüzü arasında bağlantı sağlar. Bu işletim, client sistemlerden kullanıcıların sonlandırılmasına izin verir. İçindeki birçok gelişmiş client/server donanım ve yazılım özellikleri ile AS/400 client/server, market segmentinde çok iyi bir yer edinmiştir.

Domino Groupware Enabling

Groupware, kullanıcılarına diğer gruptaki kişilerle çalışma imkanı sağlayan bir yazılımdır. Sağladıkları:

1- Ortak bir projede çalışan kişilerin kullandığı veritabanları yaratma
2- Kişisel yada gruba e-mail gönderme
3- Organizasyon içinde kişilerden veri toplama
4- Farklı system ve kaynaklardan veri, grafik, text ve tablo birleştirme
AS/400’DE KULLANILAN BAZI KOMUTLAR:

CPYFRMPCD: Bu komut sayesinde, kişisel bilgisayar belgelerindeki verileri sistem fiziksel veri tabanı kütüklerine kopyalayabiliriz, ancak bu komutla yalnızca kişisel bilgisayar biçimindeki kütükleri kopyalayabiliriz. AS/400 komut satırına “CPYFRMPCD” yazdıktan sonra, F4 (Bilgi istemi) tuşuna bastığımızda bu komutla ilgili parametreler karşımıza çıkar.
CPYTOPCD: Bu komut, sistem veri tabanı kütüğündeki bir üyeyi kişisel bilgisayar dosyasındaki bir belgeye kopyalar. AS/400 komut satırına “CPYTOPCD” yazdıktan sonra, F4 tuşuyla komutla ilgili parametreleri görebiliriz.
RUNRMTCMD: Bu komut, hedef sistemde uygulanacak komut için en çok 1000 karakterlik bir dizilim belirler. Komut, boşluk yada özel karakterlerden birini içeriyorsa tek tırnak içine alınması gerekmektedir. RUNRMTCMD komutu, 5250 görüntü öykünmesinde AS/400 komut satırından kişisel bilgisayar komutu uygulamak için kullanılır. Yine F4 tuşuyla komutla ilgili parametreleri rahatlıkla görebiliriz.
STRPCO: Bu komut, AS/400 sisteminde Kişisel Bilgisayar Düzenleme Programı’nı başlatır. Kişisel Bilgisayar Düzenleme Programı, 5250 görüntü öykünmesinde kişisel bilgisayar komutlarını uygulamamızı sağlar.

Bazı Kişisel Bilgisayar Komutları:

CWBBACK: İstemci Erişimi konfigürasyon bilgilerini yedeklememizi sağlar.
CWBCFG: Windows NT iş istasyonunda yada sunucusunda tanımlı olan tüm kullanıcılara ilişkin İstemci Erişimi TCP/IP sistem konfigürasyon bilgilerini eklememize yardım eder.
CWBENV: AS/400 bağlantı ortamlarını dışarıdan almamıza yada dışarıya aktarmamıza yardım eder.
CWBICONS: İstemci Erişimi program dosyalarını ve simgelerini yaratmamızı sağlar. Bu komut, taşınmış yada silinmiş olan İstemci Erişimi simgelerini geri yüklemek için kullanılır. Komutun, İstemci Erişimi'nin kurulu olduğu dizinden çalıştırılması gerekir.
CWBLOG: İstemci Erişimi hizmet günlüğü ve izleme işlevlerini başlatmamıza ya da durdurmamıza yardım eder.
CWBREST: CWBBACK komutuyla saklanmış olan İstemci Erişimi konfigürasyon bilgilerini geri yüklememize yardım eder.
NEDEN AS/400?

Orta boy çok kullanıcılı bir iş bilgisayar sistemi olarak adlandırılan AS/400, piyasaya ilk sürüldüğü 1988 yılından itibaren tüm endüstri sektörlerinin bir “iş” bilgisayarı olarak ilgisini çekmiş ve bu ilgi katlanarak artmaya devam etmiştir. İlk çıktığında mini bilgisayar olarak tanıtılmıştır. 2000 yılında iseries adı altında, 2004 yılında i5 adı altında yeni modellere yükseltilmiştir. AS/400, kapasite ve performans açılarından da çok geniş bir yelpaze sunmaktadır ve 3 - 4 kullanıcılı ofislerden, binlerce kullanıcının çalıştığı ortamlara kadar çok geniş bir kitleye seslenmektedir.

AS/400’ü vazgeçilmez kılan niteliklerinin başında yüksek “çalışırlık oranı” gelmektedir. Tek bir AS/400 sistemi, % 99.9’un üzerinde “çalışır durumda kalma” (system availability) ortalamasına ulaşıyor. IBM tarafından son iki yıldır toplanan verilere göre, AS/400 müşterileri yılda ortalama olarak 9 saatten daha az sistem dışı kalıyorlar. PC server üreticileri NT Server cluster teknolojisini kullanarak benzer sonuçlara ulaşmak için çaba harcıyorlar. Ancak söz konusu teknoloji ve buna tekabül eden çalışır durumda kalma oranları henüz pazarda test edilmiş ve kanıtlanmış değil. Oysa tek bir AS/400, sahip olduğu yüksek “availability”sini kanıtlayabiliyor.

30 yıllık rekor, kullanıcıların AS/400’ü özellikle “mission critical” uygulamalar için tercih etme sebeplerinden biridir. Ürünün devamlılığını ve dolayısıyla güvenilirliğini kanıtlamış olması bunda etkindir. IBM'in Rochester Minnesota'daki geliştirme ve üretim takımı tarafından kazanılmış bu hakli ün, 30 yıldır süren yüksek kaliteli iş anlayışına dayanıyor. Burada, AS/400’ün “availability”sini artırmak için yeni yöntemler araştırılıyor. AS/400 geliştirme ve üretim takımı, “çalışır durumda kalma” yi sağlayıcı tüm noktaları; donanım, işletim sistemi, veritabanı olmak üzere tüm bileşen seviyelerinde tek tek izliyorlar. Son iki yılda elde edilen yüzde 99.9’luk sonuç bu titiz çalışmayı gösteriyor.

AS/400’ün tercih edilmesindeki diğer bir neden de güvenilir bir sistem olmasıdır. AS/400, güvenlik açısından son derece gelişmiş ve bir çok olanakları olan bir sistemdir. Bu kadar güvenli bir sistem olması AS/400’ün mimari yapısından kaynaklanmaktadır. AS/400’de güvenlik tamamen Mikrokod’un içerisinde olduğu için delinebilmesi kesinlikle mümkün değildir. (AS/400, Amerika Savunma Bakanlığı’nın kabul etmiş olduğu C2 güvenlik düzeyini desteklemektedir.) Su ana kadar, AS/400’ün veri tabanına hiç bir virüsün girdiği rapor edilmemiştir.
AMD'nin 4x4 Platformunu Destekleyen İlk Anakart: ASUS L1N64-SLI WS
AMD'nin 4x4 platformuna destek verecek ilk anakart olan ASUS L1N64-SLI WS'nin de detayları gün yüzüne çıkmaya başladı. Nvidia'nın yeni nForce 600 serisinin AMD için hazırlanan top modeli olan nForce 680a SLI yonga setinden iki tanesini üzerinde barındıran ASUS L1N64-SLI WS, iki adet soket 1207 işlemci yuvasına sahip. 4 adet bellek yuvası ile gelecek olan anakart tam 12 adet SATA 3.0 Gbps portuna da sahip olacak.

https://2img.net/r/ihimizer/img68/1469/3105large4x42yy2.jpg
https://2img.net/r/ihimizer/img68/4001/3104large4x41zx5.jpg
ASUS L1N64-SLI WS'nin üzerinde 4 adet PCIe slotu yer almakta. Bu slotları Nvidia'nın SLI teknolojisinin yanında fizik kartları için de kullanılması beklenebilir. PCB üzerindeki yer darlığından dolayı ASUS'un yeni modeli üzerinde sadece 1 adet PCIe x1 ve PCI slotu yer almakta. İki adet Gigabit ethernet desteğine sahip olan anakart bu noktada Nvidia'nın ağ kullanımı ve yönetimi için geliştirdiği FirstPacket, DualNet, Teaming ve TCP/IP offload gibi teknolojilere de tam destek vermekte. Ses çözümü olarak anakart üzerinde yüksek tanımlı ses desteğine, optik ve koaksiyel çıkışlara sahip ses yongasının bulunması bekleniyor. Bu noktada ses yongasının Analog Devices'ın mı yoksa Realtek'in bir çözümümü olacağı şimdilik net bilinmiyor. Zira bilindiği gibi başta EAX teknolojilerine verilen destekte yaşanan sorunlar olmak üzere, bir takım nedenlerden ötürü ASUS'un, 2007 yılı ile birlikte tüm anakartlarında Realtek yerine Analog Devices'ın çözümlerinin kullanımına tüm modellerinde geçeceği biliniyordu.

AMD'nin 4x4 platformunun oldukça kompleks bir yapıya sahip olmasından ötürü, bu platformu destekleyen anakartlar kardeşlerine göre biraz daha kaslı bir yapıya sahip olacaklar. Özellikle kasamda yerim dar diyenler için bu anakartlar hiçte uyugn sayılmaz ama zaten bu platforma geçiş yapabilecek kullanıcıların da yer sıkıntısı çekmeleri açıkçası pek umulmuyor. İri yapının getirisi olarak, ASUS L1N64-SLI WS, eATX formunda olacak. Takdir edersinizki sistemde iki işlemci, hemde baya güçlü işlemcilerin kullanılacak olmasından dolayı güç ihityacı da doğal olarak artacak. Artan güç ihtiyacını karşılayabilmek için, ASUS anakart üzerinde 8-pin EPS12v ve Molex güç bağlantısı kullanmış. Bu arada ASUS'un yeni L1N64-SLI WS anakartının yine ana sayfamızdan geçtiğimiz günlerde haberini verdiğimiz, AMD'nin 2007 yılı içerisinde çıkarmayı planladığı yeni mimariye sahip "Star" serisi işlemciler ile de uyumlu olması bekleniyor

AS/400 işletim sisteminin barındırdığı üstün özellikleri
1 sayfadaki 1 sayfası