Tanım
Modem, tanım olarak "Modulator" ve "Demodulator" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Uzak mesafelerde bulunan iki elektronik sistemin birbirleri arasında haberleşmesini sağlayabilmek için dizayn edilmiş aygıtlardır.
Uzak bir mesafeye veri göndermek istenildiğinde ilk akla gelen, haberleşmesi gereken iki elektronik sistemin arasına bir kablo çekmektir. Bu iki sistem arasında giden, gelen veriler sayısaldır. Bilgisayar sistemi de elektronik ve tanınan bir sistem olduğuna göre açıklamaları iki bilgisayar arasında haberleşmeyi örnek vererek yapalım. Bilgisayarlar ikilik sayı sisteminde çalıştığı için bu veriler sadece 1 ve sıfırlardan oluşur.
Yani bunu elektriksel olarak düşünürsek:
• Elektrik var yani 1,
• Elektrik yok yani 0,
şeklinde verilerin elektriği açma kapama yolu ile transfer edildiğini düşünebilirsiniz. Basitçe TTL seviyede sayısal haberleşmede 0 ile 2 volt arası "0" olarak değerlendirilir. 2 ile 5 volt arası ise "1" olarak değerlendirilir. Bu durumda veriler basit bir kablo ile iki bilgisayar arasinda TTL voltaj standardını kullanarak basitçe haberleştirilebilir. Bu şekilde veriler 1 m mesafeye iletilebilir. Fakat bu mesafeden sonra çevresel etkenler ve kablonun direncinden dolayı, iletilen voltajda değişimler dalgalanmalar, yani parazit oluşur. Karşı tarafa giden veriler ya yanlış gider, ya da hiç gitmez. Bu durumda uzak mesafeye kablo ile veri iletmek özel yöntemlerle sağlanabilir.
Bunun için birçok metod vardır. Bu metodlar voltaj seviyelerinin değiştirilmesi, frekans modülasyonu, genlik modülasyonu, kablosuz olarak radyo frekanslarını kullanma, ışık ile fiber optik kablolardan gönderme ve daha icat edilmiş veya edilebilecek tüm veri gonderme metodları olabilir.
Genel olarak modem, sayısal verilerin uzun mesafelere aktarılması ve elektronik sistemler arasındaki haberleşmeyi sağlayabilmek için dizayn edilmiş dönüştürücü bir cihaz olarak nitelendirilebilir.
Seri Port Haberleşmeli Analog Telefon Hatlarını Kullanan Modemler
Modem telefon hattı üzerinden her iki yöne ses bandında 300 ila 3000 Hz arasında analog sinyaller gönderir. Bu iki frekans bandı arasına analog ses dalgalarıyla veri paketlerini iletir. Bu iletişimi seri portlardan yapar. Bu portlar her bilgisayarda mevcuttur. Standart olarak seri kapı (COM 1), mouse bağlanması içindir. Bazı sistemlerde mouse. PS/2 arabirimi üzerinden bağlandığı için COM1 işgal edilmez. Com Portlar 9 ve 25 pinlik erkek konnektörlerden yapılmıştır. Bazı sistemlerde her ikisinin de olmasına karşın, bulunmama ihtimali de mevcuttur.
Modemle birlikte bilgisayar bağlantısı için uygun jaklı bir kablo verilir (RS-232). Bilgisayar başka bir bilgisayar veya ağ ile iletişim kurabilmesi için ya bir ağ adaptörüne veya çevirmeli bir ağ bağlantısı kurabilmek için modeme ihtiyaç vardır. Ağ adaptörleri genellikle yakın mesafede hızlı ve güvenli veri iletişimi için tasarlanmıştır. Bu şekilde bir bağlantı için size uygun bir ağ yazılımı veya işletim sistemi tarafından desteklenen bir bağlantı türü gereklidir. Ama araya uzak mesafeler de girerse işiniz biraz zorlaşacaktır. İki ayrı şehirdeki bilgisayarı birbirlerine bir ağ kablosuyla bağlayamayacağımızdan ya Turpak'tan kiralık bir hat alacaksınız veya işiniz kısa sürecekse normal telefon hatları üzerinden veri aktarımım seçeceksiniz. Bu iş için en pahalı seçenek de budur. Ama başka çareniz de yoksa eliniz mahkumdur. İşte bu tür bir bağlantı için size gereken donanıma kısaca modem adı verilir. Modemleri kısaca bilgisayarımız ile başka bir bilgisayar arasında veri iletişimi yapabilen ek parçalar olarak düşünebilirsiniz.
Günümüz teknolojisinde artık veri iletişimi basit dosya transferi ile sınırlı kalmayıp birçok genel amaç için kullanılabilmektedir. Bunların başında internet, BBS bilgi bankaları, elektronik posta (e-mail) vs. gelir. Modemler, Türk Telekom'un sunduğu iki telli telefon hatları üzerinden çalışabildiği gibi kiralık özel hatlarda (Leased Line) GSM şebekelerde ve diğer digital veri iletişini yapabilen şebekelerde çalışabilirler. Ayrıca VOICE özelliği olan modemler telesekreter olarak sesli mesaj kutusu ve fax back olarakta kullanılmaktadır.
UART
Seri kapıların kalbi olan chip'e UART (Universal Asynclironous Recciver/Transmitter) adı verilir. UART'ın 8250, 16450. l6550 şcklinde adlandırılan modelleri vardır. Bu chip'in cinsine göre de dış ortana yani modemin gönderebileceği en yüksek hız yaklaşık olarak şu şekildedir.
UART Chip modeli Seri veri hızı
16550 115.2 ya da 57.6Kbps
16450 38.4Kbps
8250 19.2Kbps